TV/Bredband/Telefoni

Guide till installation och bruk

Föreningen har ett gruppavtal med Telia gällande TV/bredband/telefoni följande specifikationer:

- TV Bas - 18 kanaler, 13 play-tjänster
- Bredband - upp till 1000/1000 Mbit/s
- Telefoni

För gruppavtalet utgår en avgift om f.n. 200 kronor per månad.
Utöver gruppavtalet går det att beställa fler tjänster (så som andra TV-paket/sportkanaler eller säkerhetstjänster) direkt via Telia om så önskas. Dessa extratjänster faktureras direkt från Telia till respektive kund. 

TV - Telia Play Hub

TV-boxen kan kopplas både via kabel och wi-fi. Den behöver ej likt förra boxen ligga på egen inkommande uppkoppling utan bör komma från routern.

Tänk på att använda det kablage som kommer med TV-boxen, annars kan ej optimal bildupplösning och överföringshastighet garanteras. Detta gäller även HDMI-kabeln som medföljer, om er redan befintliga inte har stöd för 4K-uppspelning.


Vid första uppstart av TV-boxen ber den er om att logga in till både Telia och Google. Endast inloggning mot Telia är nödvändigt, även om vi rekommenderar att man loggar in på båda tjänster för maximalt nyttjande av funktioner (tillgång till Google Play och uppdateringar av mjukvaran).


För mer utförlig guidning, se Telias hjälpsidor på:

 https://www.telia.se/support/tv-och-streaming/guider/koppla-in-teliaplay-hub

Hur ställer jag in region för lokala kanaler?

Du kan välja region för SVT och TV4, som standard kommer Stockholm att vara förvalt för lokala nyheter.  Ni kan ändra detta genom boxens inställningar. Gå till huvudmenyn, välj Mitt Konto, öppna Inställningar och gå till Lokala tv-kanaler. Välj kanal med OK, välj region med Upp/Ner och bekräfta med OK.


Internet/router - Telia Router F1x från Technicolor

För er som använder wi-fi, och ej trådburet:

För de medlemmar som enbart nyttjar en port i sin router och ej har behov av internet i övriga uttag i lägenheten är rekommendationen att placera routern centralt i lägenheten. Öppna ytor (gärna i takhöjd) kan leda till bättre täckning. Men den kan förslagsvis även monteras på väggen eller så kan man helt enkelt placera routern på valfri plan yta.

Börja med att identifiera vart ni önskar installera routern, det bör vara i nära anslutning till ett nätverksuttag i väggen. Dessa är numrerade. Koppla sedan en nätverkskabel från inkommande fiber i elskåpet, till motsvarande nummer i patchpanelen. Dra sedan en nätverkskabel från uttaget i väggen till inkommande WAN port på er nya router. Ni har nu internet i routern. 


För er som använder både wi-fi samt nätverksuttagen i rummen (och därmed patchpanel i elskåp):

Vi rekommenderar i första hand att nyttja en nätverksswitch som omnämns nedan. Alternativt är att man placerar routern så nära elskåpet som möjligt (då kablage från router skall in i elskåp/patchpanel från routerns portar). Förslagsvis monterad på väggen ovanför elskåpet eller liggande på hyllan ovanför elskåpet om sådan finns. 


Alternativet är som sagt att man köper en nätverksswitch, dessa säljs för någon hundralapp hos exempelvis Webhallen, Elgiganten, Kjell & Co etc. Switchen kan placeras i elskåpet och används för att fördela inkommande internet till såväl routerns port som övriga portar i lägenheten. En mindre switch kan placeras i elskåpet (säkerställ bara att strömadaptern får plats om sådan krävs). Därefter kan ni aktivera respektive uttag via patchpanelen i nätverksskåpet och därefter placera routern på valfri plats - men ändå nyttja övriga nätverksuttag i lägenheten. 


Oavsett vilket av ovanstående, gäller följande:

Använd ej kablage från föregående router, då det är av lägre standard och kommer att begränsa funktionalitet och hastighet. Nätverkskablar märkta med CAT 5E eller CAT 6 har möjlighet att hantera högre hastigheter.


För att placera routern vid ett numrerat uttag i lägenheten behöver ni koppla inkommande internetsladd (i elskåp) till motsvarande numrering i det uttag (i elskåpet) med samma nummer. Från väggen drar ni sedan en nätverkssladd till internetporten på er router, märkt WAN.


Routern kommer med ett förvalt användarnamn och lösenord för att nå ert trådlösa nätverk. Användarnamnet och lösenordet hittar ni på routerns baksida.


 För mer utförlig guidning, se Telias hjälpsidor på:

 https://www.telia.se/support/bredband/guider/koppla-in-bredband-via-fiber

Bredbandstelefoni ("fast telefoni")

Telia har under hösten 2023 börjat avveckla sin tjänst för bredbandstelefoni. Detta innebär att den nya routern, F1x, inte stödjer bredbandstelefoni via fiber. Tjänsten är helt säljstoppad hos Telia och befintliga kunder kommer att avslutas under det kommande året.


Telia erbjuder istället en ny lösning, Hemtelefoni via mobilnätet. Denna tjänst ingår i vårt gruppavtal och kan beställas via Telias kundtjänst på 020-202070. Om ni bara önskar behålla ert befintliga hemtelefonnummer är alternativet att ni diskuterar med Telia kring eventuell vidarekoppling av inkommande samtal till ett Telia mobilabonnemang.


Om ni önskar nyttja bredbandstelefonin tills den dag Telia helt stänger av tjänsten, behöver ni behålla er gamla router tillsvidare, ni kan dock fortfarande byta ut TV-boxen mot den nya.


Vi rekommenderar även er som upplever dålig täckning på mobilsamtal att aktivera Wi-fi-samtal om er mobiltelefon/operatör stödjer denna tjänst (vilket nästan alla nyare gör). Instruktioner för wi-fi-samtal hittar ni enklast hos er mobiloperatör eller hos tillverkaren av er mobil, nedan följer några länkar:

Apple iPhone: https://support.apple.com/sv-se/108066
Telias guide: https://www.telia.se/privat/support/info/aktivera-wifi-samtal?intcmp=wifisamtal-aktivera

Samsung: https://www.samsung.com/se/support/mobile-devices/hur-du-aktiverar-wi-fi-samtalsfunktionen-pa-en-galaxy-telefon/
Huawei: https://consumer.huawei.com/se/support/content/sv-se15769083/

Behöver ni installationsvägledning, vänligen ring Telias support för gruppavtal på 020-202070.
Om ni tidigare av någon anledning inte aktiverat Telias tjänster eller är ny medlem i förening, kan ni aktivera er genom ovan telefonnummer eller via https://www.telia.se/kollektiva-tjanster/aktivera - efter aktivering får ni tillgång till Telias Mina Sidor och möjlighet till inloggning hos exempelvis Telia Play.